Ce ati dori sa imi transmiteti?

joi, 15 martie 2012

Cum se acorda primul ajutor - Lesinul

   Hi! I'm back! 
   Poate multora dintre voi vi se va parea un lucru inutil, insa de cand ma stiu (si acum pentru ca tot ceea ce invat se bazeaza pe sanatate si pe salvarea de vieti) mi-am dorit sa pot ajuta persoanele de langa mine in situatii extreme. Desigur, primul ajutor este impartit pe mai multe categorii, incepand de la lesin, la muscaturi de animale, electrocutari si multe altele. 
   Astazi voi incepe cu lesinul (pierderea cunostintei). Acesta se produce atunci cand sangele nu primeste indeajuns sange oxigenat, provocand intr-o prima faza ameteala. Pierderea cunostintei este de obicei de scurta durata si poate prezenta cauze minore sau majore. 
   Daca te simti ametit gaseste cel mai apropiat loc pentru a te aseza si nu te ridica inapoi brusc. De asemenea, este indicat sa iti pozitionezi capul intre genunchi
   Daca altcineva lesina urmeaza pasii

  • pozitioneaza persoana pe spate (orizontal). Daca respira, ridica-i picioarele in unghi de 45 grade (la nivelul inimii). Desfaceti curelele, fularele sau orice ar impiedica victima sa respire corespunzator. Daca persoana nu isi revine intr-un minut sunati la 112. 
  • verifica daca sunt blocate caile respiratorii. Fiti atenti daca sunt semne de voma.
  • daca persoana nu respira incercati sa o resuscitati, nu inainte de a suna la salvare. 
   Cum sa resuscitati (urmariti si imaginile):

  1. Ridicati capul persoanei lesinate spre spate si verificati semnele vitale. 
  2. Daca nu respira blocheaza-i narile si ajuta-l sa respire artificial. De 2 ori. 
  3. Aseaza-ti mainile (una peste alta) in centrul pieptul ei (in dreptul sternului) si apasa de 30 de ori. Continua cu 2 respiratii si din nou 30 de apasari pana sosesc medicii sau persoana isi revine.  

   Sper sa nu aveti nevoie de aceste sfaturi, insa este necesar sa cunoastem modul in care putem fi de folos. Daca aveti voi o propunere pentru urmatoarea postare de acest gen voi fi mai mult decat incantata sa va indeplinesc dorinta. In caz contrar, voi alege eu. 
Un sfarsit de saptamana odihnitor.
DIANA

3 fantasies:

giorgiana spunea...

e super propunerea ta, daca stau sa ma gandsesc nici eu nu stiu mare lucru despre primul ajutor, cu toate ca in teorie stim cu totii...pana la proba [ractica, cand ne pierdem total..cred ca ar trebui sa se insiste mai mult asupra acestor tehnici, cu seriozitate,pentru ca nu stii cand einde viata ta sau a altuia de acest lucru..

MikuMyuuki spunea...

La fix articolul tau. Tot vedeam manevra asta prin filme si ma gandeam ca ar trebui sa invat si eu...
Cu toate ca retinut partea teorietica, mi-ar fi enorm de frica sa o pun in practiva in realitate. Daca fac rau in loc de bine?

Oricum, foarte buna ideea ta! Astept urmatorul articol:)
`miku

Irina spunea...

interesanta abordarea ta ....e placut sa vezi ca mai sunt oameni interesati sa posteze pe blogurile lor si asa ceva:)