Ce ati dori sa imi transmiteti?

marți, 15 septembrie 2015

Recenzie & Vlog „Urzeala Tronurilor” (Cântec de gheață și foc #1) de George R.R. Martin


Synopsis:
Într-un ţinut în care verile pot dura ani în şir şi iernile o viaţă, primejdia se arată la orizont. Vine iarna şi pe plaiurile îngheţate de la nord de Winterfell forţe întunecate şi stranii îşi adună puterile în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. În mijlocul conflictului se află familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri şi neîndurători ca pământul pe care îl stăpânesc. Un tărâm al extremelor, de la fortăreţele de piatră ale iernii la castelele belşugului şi ale verii, în care lorzi şi prinţese, soldaţi şi vrăjitori, asasini şi bastarzi iubesc, se luptă şi uneltesc pentru a supravieţui. Între intrigi şi comploturi, tragedie şi trădare, victorie şi teroare, soarta familiei Stark, a aliaţilor ei şi a inamicilor atârnă de un fir de păr, în timp ce toţi încearcă să câştige cel mai periculos joc dintre toate: urzeala tronurilor.

Nota mea: 
Great book! You need to read it.

Părerea mea:
Bună dragilor! Am revenit astăzi cu o nouă recenzie a unei cărți pe care abia am terminat-o și care m-a impresionat enorm de mult, încât nu puteam să nu vă vorbesc despre ea. Nu cred că această serie mai are nevoie de vreo introducere, cu siguranță ați auzit despre serialul de pe HBO dacă nu știați despre cărți. Am avut nevoie de multă autoconvingere pentru a mă apuca de aceste cărți (volumul pe care l-am primit este împărțit în două părți), dar fiindcă am rezistat și am evitat serialul cum am putut mai bine am hotărât că vara asta era momentul perfect să îi acord o șansă. Răsplata a fost pe măsură. 

E dificil să rezum întreaga acțiune a volumului și mă îndoiesc că vă voi spune lucruri noi dacă ați urmărit serialul. În plus, probabil vă voi ameți cu multitudinea de personaje, locuri și răsturnări de situație. Avem destule aici, va fi greu să țineți pasul și v-aș plictisi. 
Trebuie să știți însă un lucru: universul seriei este asemănător cu lumea noastră, parcă într-o eră anterioară, de mult uitată, care se îmbină cu elemente fantastice într-un mod atât de organizat și realist încât nu te poți îndoi că este adevărat. Trebuie să iei de bun tot ceea ce citești. 

După cum ați văzut și din descriere, anotimpurile par a avea propria voință sau luptă non-stop pentru supremație, deoarece omul nu este capabil să estimeze cât timp va domni fiecare, ci doar să se pregătească pentru mânia iernii care lasă urme adânci de fiecare dată. Ținuturile descrise și popoarele ce le locuiesc au nume deosebite, cu o istorie bine susținută și greu de contrazis. Din ceea ce am descoperit până acum trebuie să mă plec în fața autorului, cu siguranță este o operă de geniu!  

Cartea este împărțită pe capitole denumite după personajele ce au un rol important în descrierea poveștii și datorită lor avem acces în fiecare colțișor al regatului Westeros creat de George R.R. Martin. Acestea sunt Eddard, Catelyn, Daenerys, Bran, Jon, Tyrion, Arya și Sansa. Mi-a plăcut ideea autorului de a muta atenția de la un personaj la altul pentru că astfel nu m-am plictisit, aceasta fiind principala mea teamă când m-am apucat de serie. De asemenea ele nu au dimensiuni foarte mari, un alt lucru pozitiv. Limbajul folosit și stilul autorului au fost perfecte pentru a da acțiunii cursivitate, rapiditate și pentru a mă ține în priză pentru lungi perioade de timp. 

Așadar avem un rege care să domnească peste regat, lorzi care să-l slujească pe rege, oameni de rând, dar și personaje mai puțin obișnuite. Toți aceștia sunt prinși în „Urzeala tronurilor”, iar din conflictele care izbucnesc nu lipsesc trădarea, gelozia, curajul, viclenia, etc. Casele principale sunt: Stark, Baratheon, Lannister și Targaryen, care încearcă prin toate mijloacele să găsească persoana potrivită pentru a domni pe tron. Relațiile dintre acestea sunt foarte complexe și foarte complicate de reținut la început, dar puțin câte puțin se face lumină și lucrurile devin clare. Nu vă faceți griji dacă la un moment dat o să fiți loviți de o mulțime de nume. Din fericire, majoritatea nu au o importanță prea mare (momentan cel puțin), iar dacă totuși vi se pare dificil găsiți la final o listă care să vă lumineze. :D

Personajele principale sunt foarte bine prezentate, cu defecte și calități, fără mușamalizări, de aceea par reali, umani. Preferații mei sunt: Arya Stark, Daenerys Targaryen, Catelyn Stark, Jon Snow, Tyrion Lannister și Khal Drogo. 

Arya Stark este deosebit de inteligentă pentru vârsta ei și își apără cu tărie părerile și nu îi este rușine cu ceea ce este. Știe să își pună în evidență talentele și va lupta pentru ceea ce dorește, chiar dacă acestea nu sunt potrivite pentru o domnișoară. 

Daenerys (Dany) Targaryen este o tânără care a trecut prin multe suferințe și care din punctul meu de vedere renaște asemeni unui pheonix după fiecare încercare, devenind o femeie demnă de admirat și de urmat.  

Pe Catelyn Stark o admir pentru puterea ei și pentru dragostea pentru familia pe care dorește să o păstreze unită. Este soția perfectă pentru Eddard Stark pe care îl iubește și îl respectă, lucru pe care îl aflăm încă de la început. 

Jon Stark este băiatul care se maturizează înainte de timp din cauza situației sale de bastard, dar are o inimă bună și își iubește mult familia. Știe ce este onoarea, lucru învățat de la Ned Stark, tatăl său. Este un urmaș demn.

Tyrion Lannister este piticul, rușinea familiei Lannister. Folosește sarcasmul pentru a face față insultelor și glumelor pe seama lui. Este inteligent și știe să citească oamenii. Așteptam cu nerăbdare replicile sale. 

Khal Drogo este soțul lui Daenerys care la prima impresie este o bestie, dar pe parcurs vedem că blândețea și iubirea pot fi învățate și că este un bărbat corect, protectiv și iubitor.    
Recomand această serie celor care apreciază cărțile fantasy și poveștile complexe, bine puse la punct. 

Mulțumesc Librăriei online Libris pentru această experiență minunată!
O să revin cu o comparație video între carte și serie pentru acest volum. 
Mult spor la citit!
Pupici!


Citate: 
„Să nu uiți niciodată ceea ce ești, pentru că, în mod sigur, lumea nu va uita. Fă din asta forța ta. Atunci nu va fi niciodată punctul tău slab. Fă din asta o pavază și nu va fi folosită niciodată ca să te rănească.” 

„Nu toţi bastarzii sunt pitici, dar toţi piticii sunt bastarzi în ochii taţilor lor...”

„O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită...”

„Oamenii de rând se roagă și pentru ploaie, pentru copii sănătoși și o vară fără de sfârșit. Pentru ei nu contează dacă înalții lorzi se joacă cu tronurile, atâta vreme cât sunt lăsați în pace. Dar nu sunt lăsați niciodată.”

„Lumea era plină de lași care pretindeau că sunt eroi; îți trebuia un fel de curaj nebun ca să recunoști că ești laș.”


Despre George R.R. Martin:
George R.R. Martin s-a născut în 1948 la New Jersey și a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois.
În anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care și Regii nisipurilor (1979), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo și Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy și horror.
În anii ’80 a fost producator și scenarist în televiziune, editor al seriei Twilight Zone la CBS Television și producător al filmului Beauty and the Beast. Nuvela Zburătorii Nopții, care dă și titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată.
În 1996 Martin a început să scrie seria fantasy Cântec de gheață și foc (din care la editura Nemira au apărut Festinul Ciorilor, Iureșul săbiilor, Încleștarea regilor și Urzeala tronurilor). Seria este alcătuită din șapte romane dintre care trei se află încă în stadiul de proiect (A Dance with Dragons, The Winds of Winter și A Dream of Spring).
Seria Cântec de gheață și foc este considerată o capodoperă a genului, după trilogia Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, iar după aceasta a apărut și un serial cu același nume produs de HBO. 
Remembering Melodie, Zburătorii nopții și Sandkings au fost, de asemenea, adaptate pentru marele ecran.
Urzeala tronurilor a apărut în 1996 și a obținut Premiul Locus în 1997, iar nuvela Blood of the Dragon (Sângele dragonului), care face parte din roman, a obținut Premiul Hugo în 1997.